Litteken behandeling

Wat is een litteken?

Bij Fysiotherapie de Vooruitgang passen we litteken behandeling toe. Om te begrijpen wat dit inhoudt, is het handig om te weten wat een litteken eigenlijk is. Een litteken is een afwijking in je huid die ontstaat tijdens de genezing van een wond. Je lichaam is niet in staat om de huid precies zo terug te laten groeien als daarvoor en maakt afwijkend littekenweefsel aan om de huid toch weer te dichten. Dit littekenweefsel is wat stugger dan je normale huid.

Ook onder je huid is er bij een litteken nog wat aan de hand, namelijk een verstijving van het onderhuids bindweefsel. Dit normaal zeer elastisch weefsel kan door het litteken minder beweeglijk worden. 

Wat houdt litteken behandeling in?

Een litteken behandeling is erop gericht om de stugge huid en het verstijfde bindweefsel soepeler te maken en zo je beweeglijkheid te vergroten en de pijn te verhelpen of verminderen. Dit doen we door middel van een speciale massagetechniek.

Wanneer heeft litteken behandeling zin?

Een litteken waarbij litteken behandeling nodig en nuttig kan zijn, ontstaat veelal na een operatie of ernstige verwonding door bijvoorbeeld een ongeval. Door de stugge huid en het verstijfde bindweefsel kun je klachten ervaren zoals verminderde beweeglijkheid en pijn bij bewegen. Een litteken behandeling biedt dan uitkomst.

Litteken soms als onverwachte oorzaak van klachten

Het hoeft overigens niet zo te zijn dat een litteken op een bepaalde plek van je lichaam ook bewegingsklachten rondom diezelfde plek veroorzaakt. Zo kan een litteken in de onderbuik, zoals na een blinde darmoperatie, zomaar nek- en hoofdpijnklachten veroorzaken. Dit komt doordat een lokale verstijving van het bindweefsel invloed heeft op het totale bindweefstelstelsel in je lichaam. Alles staat namelijk met elkaar in verbinding. Het kan dus zomaar zo zijn dat je al maanden of zelfs jaren last heb van een bepaalde klacht en dat uiteindelijk dat litteken van die ene operatie van lang geleden daar de veroorzaker van is.  

Litteken behandeling bij De Vooruitgang

Bij Fysiotherapie de Vooruitgang beginnen we de analyse van jouw klacht altijd met een gesprek. Waar heb je last van en wat heb je in de afgelopen periode meegemaakt? Het komt niet zelden voor dat iemand met een spierprobleem naar ons toekomt en dat een oud litteken de oorzaak blijkt te zijn.

Geldt dit ook voor jou? Kom eens langs, dan kijken we er samen naar.