Manuele Lymfedrainage

Wat is manuele lymfedrainage?

Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek waarmee het lymfestelsel gestimuleerd wordt. Het lymfestelsel is belangrijk voor je lichaam omdat het mede de vochthuishouding reguleert en afvalstoffen afvoert. Wanneer je beseft dat 2/3e van je lichaam uit vocht bestaat en dit overal in je lichaam verspreid zit (bloedvaten, hersenen, spieren, organen, bindweefsel, lymfevaten), dan begrijp je hóe belangrijk een goede vochtregulering en afvalstoffenafvoer is. Lymfedrainage draagt daar aan bij

Wanneer manuele lymfedrainage?

Een verstoring in de werking van je lymfestelsel kan ontstaan door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval, veel stress of een operatie. Ook kan er sprake zijn van aangeboren afwijkingen aan het lymfestelsel. In alle gevallen zorgt een verstoring van het lymfestelsel ervoor dat vocht en afvalstoffen niet goed genoeg afgevoerd worden.

Dit merk je

Soms zie je als gevolg hiervan verdikkingen van bijvoorbeeld armen of benen ontstaan. Daar hoopt het vocht dan op. Een verstoring kan soms ook minder zichtbaar zijn en zich met name uiten in chronische klachten zoals stijve of vermoeide spieren en ontstekingen. Die ontstaan door een ophoping van afvalstoffen.

In al deze gevallen kan lymfedrainage uitkomst bieden. Met een specifieke, zachte massage stimuleren we het lymfestelsel zodat het systeem vocht en afvalstoffen beter gaat afvoeren.

Wat je zelf kunt doen?

Een fysiotherapeut past lymfedrainage toe om het lymfestelsel te stimuleren, maar ook zelf kun je oefeningen doen om jouw lymfestelsel een zetje te geven. Bekijk de instructievideo hiernaast en zie hoe je dit eenvoudig in 1 minuut per dag doet.

Manuele lymfedrainage bij De Vooruitgang

Bij Fysiotherapie de Vooruitgang passen we manuele lymfedrainage regelmatig toe. Dat doen we niet alleen als behandeling van klachten. Ook vóórdat je klachten krijgt, heeft het namelijk zin om je lymfestelsel te stimuleren. Eigenlijk kan iedereen er altijd baat bij hebben. Waar wij het preventief voor inzetten, is bijvoorbeeld als voorbereiding op een operatie. Op zo’n moment helpt een optimale afvoer van afvalstoffen namelijk het herstel.

Ben je benieuwd of manuele lymfedrainage jou kan helpen? Maak eens een afspraak. We adviseren je er graag over.